מהי צרבת ומדוע היא נגרמת?
רבים מאיתנו מכירים את התחושה הלא נעימה הזו של צריבה בגרון ובוושט, המלווה לעיתים גם בתחושת חמיצות בפה. הסיבה השכיחה ביותר לצרבת היא חזרת תוכן קיבה אל הוושט, דבר שהינו נפוץ מאוד אצל אנשים כבדי משקל, במקרה של בקע סרעפתי (כאשר הסרעפת נחלשת והקיבה לוחצת עליה), לאחר הקאות חוזרות האופייניות לבולימיה ולאלכוהוליזם, לאחר שתיית קפה מופרזת או אכילת מזון שמן וגם בעקבות עישון. מאמר זה עוסק בהתמודדות של נשים עם צרבת בהריון.
מי סובל מצרבת?
במדינות המערביות, 20%-30% מהאוכלוסייה מדווחים כי הם סובלים מתחושת צרבת לפחות פעם בחודש. הערכה היא כי 30%-50% מהנשים ההרות סובלות מצרבת. תחושת הצרבת מתחילה להופיע בסוף השליש הראשון או בתחילת השליש השני להריון ונעשית תכופה יותר וחמורה יותר בחודשי ההריון המאוחרים.
כיצד ניתן לטפל בצרבת?
הדרך הנפוצה ביותר לטיפול תרופתי בצרבות היא שימוש בטבליות המכילות סותר חומצה, קלציום קרבונט, המנטרל את חומציות הקיבה ומקל על תחושת הצריבה והכאב. כושר סתירת החומצה משתנה בהתאם לתכולת הקלציום קרבונט בטבליה (בדרך כלל נע בין mEq10-20 לטבליה).
ככל שהערך גבוה יותר כך הוא מתאים לצרבת חזקה יותר.
דרכים נוספים לטיפול ומניעת צרבות:
· במקום ארוחות גדולות יש לאכול ארוחות קטנות לעתים קרובות, בין 5-7 פעמים ביום.
· לאחר ארוחה יש להמתין לפחות שעתיים לפני שנשכבים במיטה.
· מומלץ לשכב בתנוחה בה חלק הגוף העליון מוגבה על ידי כרית אחת או יותר.
· מומלץ להימנע מאוכל מטוגן, שומני או מתובל מדי.
· לעיתים כוס חלב, יוגורט או כף דבש עם חלב חם יקלו על הצרבת.
באדיבות צוות טאמס, מומחים לענייני צרבת, צרבת בהריון, טיפול בצרבת.